Tack för Franz Sacher att skapade en så grymt tårta som SACHER är. I år 1832 var han bara en 16 års gammal konditorlärpojke när han bakade det första Sacher tårta till prins Metternich. Hans son Eduard öppnade Hotel Sacher i 1876 och hade Sachertårta som märke. Det finns olika receptet och alla gör olika, men grunden till Sachertårta är chokladsmet aprikos marmelad och mera choklad...
Jajamän choklad är min absolut favorit! Mörk choklad, mjölkchoklad, vitchoklad, choklad med hasselnöt, fyllt choklad, rund choklad, blockchoklad, praliner... hmm. :)
Så tillbaka till Sachertårta. Jag läst många receptet innan jag hittade mitt.
20 dkg mjöl
20 dkg mörk block
20 dkg osaltad smör
15 dkg socker
15 dkg florsocker
8 ägg
1 dkg vanilj socker
1 dkg bakpulver
Och till fyllning och lasyr:
30 dkg mörk block
25 dkg aprikos marmelad
2 msk olja
Sätt ugnen på 150 grader, smörj och mjöla tårtformen cirka 20 cm diamanter. Smält blockchokladen i vattenbad. När det är inte varmt då rör ihop chokladen, florsocker, vanilj socker och smör. Vispa de och tillsätt äggulorna, ett i taget. Vispa äggvitorna till det blir hårt, lägg socker i. Blanda ner mjöl och bakpulver i chokladsmeten sedan blanda ner äggviteavskum också. Häll smeten i tårtformen och grädda botten cirka 40-50 minuter. OBS! Öppna inte ugnen i första 20-30 minuter. När smeten är färdig låt svalna. Sedan skär botten i 2 delar och smörja båda delar med aprikosmarmelad. Till lasyr smält chokladen i vattenbad och blanda med olja. Därför blir det mild. Glasera hela tårtan och när det är fast då kan ni äta!
Varsågod! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar